Než dám prostor krásným slovům přímo z SDH Psáry, dovolím si jako starosta OSH několik slov. Z toho, co budete dále číst, mám pochopitelně radost. Další ze sborů, který se pravidelně účastní soutěží, a to doma i v okresech jiných. Já musím vyzdvihnout práci v kategorii dorostu, která je v okrese poněkud slabší - pod vedením trenérů se povedlo poskládat dobrý tým dobrých kamarádů a během jedné sezóny natrénovat tak, že se kluci neztratili dokonce ani v nabité konkurenci krajské soutěže. Po mnoha letech jsme tak měli na krajské soutěži zastoupení v kategorii týmů dorostenců. A dnes? To, jak parádní to v Psárech je, zjišťuje stále více dorostenců - Psáry se stávají lokálním centrem požárního sportu. Díky partě nadšenců plně vybaveným centrem, a to vše pod vedením trenérů, kteří sami před několika lety svůj okres reprezentovali na vyšších soutěžich. Pochopitelně i další mládežnícké kategorie zažíly úspěšnou sezónu - ale ten úspěch je důsledkem tvrdé práce trenérů, vedoucích i samotných dětí. Tak přátelé, jen tak dál...

 


Když by nám někdo v době, kdy jsme zakládali malé hasiče ve Psárech, položil otázku, kam bychom se chtěli s dětmi dostat, tak odpovědí by bylo: "Zažít tak úspěšnou sezónu, jako je ta letošní. "

Tento rok se dětem ve všech věkových kategoriích podařilo fantasticky zúročit svoji přípravu a připravenost ziskem 23 pohárů, z toho 18 zlatých. Díky těmto úspěchům se naše základna rozrůstá geometrickou řadou. Před čtyřmi lety bylo dětí stěží deset a dnes jich máme bezmála 70.

Podzimní příprava pro nás začala již 26. srpna prvním tréninkem na závody v Modleticích, kde nám pršelo opravdové štěstí. Hlavně naši mladší potěšili a nutno říci, že i zaskočili všechny přítomné. Už čas prvního pokusu nám zajišťoval třetí místo, ale věděli jsme, že máme na víc. A děti nám to dokázaly ziskem prvního místa a zároveň rekordem ligy. Radost z vítězství byla nevídaná a nekonečná. Přípravka zazářila mezi nejmenšími krásným prvním místem a je tady vidět, jak moc se jim jejich vedoucí Petra Honková věnuje a děti perfektně připravuje k boji s nemalou konkurencí. Jejich čas je momentálně druhým nejlepším v lize. První místo jim dodalo sílu do dalších tréninků a závodů.

Naši dorostenci nám potvrdili, že už neodmyslitelně patří mezi krajskou špičku vítězstvím ve své kategorii a dalším rekordem ligy. Nesmíme opomenout kategorii starších, kteří si přivezli pěkné 5. místo. 

Dne 8. září 2019 se náš sbor dobrovolných hasičů, dovolím si tvrdit - s úctou, zhostil pořádání závodu v požárním útoku ve Psárech. Součástí tohoto závodu bylo i finále dětské hasičské ligy. Počasí nám přálo a nadšení závodníků a diváků bylo veliké. Závody probíhaly v poklidném duchu a SDH Psáry dosáhlo opět výborných výsledků. Dvě první a dvě třetí místa. Navíc si dorost sobotním výkonem v Modleticích zajistil prvenství nejrychlejším útokem DHL ligy.

Je dobré podotknout, že se v dorostu sešla velmi dobrá parta, která se takto vyprofilovala pod vedením trenéra Michala Raušera, jenž s trpělivostí předává své dlouholeté zkušenosti z požárního sportu. Dále patří velké díky všem z realizačního týmu, který pomáhal zajišťovat plynulý chod podzimní soutěže ve Psárech, a našim obětavým trenérům pod vedením Jana Honka.

 V nastalém čase se budeme věnovat přípravě podzimních závodů v požární znalosti, znalosti topografie, zdravovědy i uzlování. Děti čekají závody uzlovaček, závod brannosti. Od listopadu začneme s dětmi opět chodit do tělocvičny nové školy, kde budeme zlepšovat jejich fyzickou kondici a připravovat malé i velké hasiče na jarní závody v disciplínách soutěže Plamen, DHL a Podlipanské ligy.

„Plameni zdar!!!!“

Jan Honek, velitel SDH Psáry