Ve dnech 5. – 7. července proběhlo ve Svitavách v Pardubickém kraji Mistrovství České republiky dorostu v požárním sportu. A přestože se naši jednotlivci ani družstva na krajském kole na MČR neprobojovali, mělo naše okresní sdružení dva zástupce v řadách sportovců. Byla to jednak Tereza Šafářová, která o sobě již několikrát dala vědět, když například před dvěma lety vybojovala titul vicemistryně ČR v kategorii mladšího dorostu. Terezu si do svého týmu vybralo družstvo dorostenek z SDH Střezimíř. Druhým naším závodníkem byl Ondřej Zamrzla, který se pro letošní sezónu rozhodl posílit tým SDH Stodůlky patřící do MSH hl. města Prahy. Terezka si pak z MČR odváží stříbrnou medaili za vynikající štafetu 4 x 100 m s překážkami. Děvčata do poslední chvíle bojovala o bednu v celkovém umístění, bohužel požární útok nevyšel úplně dle představ. Nicméně celkové páté místo je určitě úspěch. Ondřej v dresu SDH Stodůlky si z MČR odváží rovněž krásné 13. místo. Nutno si uvědomit, že na MČR se nelze umístit špatně – zde už soutěží ti nejlepší z celé České republiky. Za reprezentaci okresu oběma mladým sportovcům z SDH Zahořany velmi děkuji a věřím, že pro ně toto umístění bude motivací pro další trénink a další působení v požárním sportu.

Celkově MČR hodnotím pozitivně. Organizace velmi dobrá, vše šlapalo velmi hezky, na stadionu ve Svitavách panovala velmi příjemná atmosféra. Měl jsem tu čest jako host podílet se na zahájení a slavnostním zakončení mistrovství. A musím říci, že pohled na několik stovek mladých lidí nadšených pro požární sport je pohled skutečně velmi příjemný – nehledě na to, že člověk má na MČR příležitost potkat známé a kamarády, které vzhledem ke vzdálenostem jinde nepotká. A taky potkat známé a kamarády zcela nové. I tohle je přidaná hodnota podobných akcí, které osobně vnímám nejen jako sportovní svátky, ale také jako mimořádné akce společenské. A nutno dodat, že mi mezi nadšenými mladými lidmi bylo moc hezky – až jsem málem zapomněl, že sám již dávno do kategorie dorostu nepatřím.

Ale dost legrácek. MČR je pro diváka svátek, ale pro pořadatele je to především perná dřina. A nejen v samotné dny konání mistrovství. Bez nadsázky lze říci, že jakmile bylo ukončeno MČR, začaly přípravy toho příštího, které bude hostit Zábřeh v Olomouckém kraji. Tyto přípravy pak s blížícím se termínem konání nabírají na intenzitě. A je tak nutno poděkovat všem, kdo se na konání MČR podíleli. Členům štábu, členům Ústřední odborné rady mládeže, rozhodčím, členům technické čety, hlasatelům, zdravotníkům, časoměřičům, dobrovolníkům, pracovníkům Fire TV, vedoucím a trenérům, ale také fanouškům. A v neposlední řadě také všem těm, kdo podpořil konání této akce finančně, materiálně či morálně. Na tvářích všech byla po ukončení MČR zřetelná obrovská únava – a já za sebe všem vzkazuji – můžete být v pohodě, udělali jste pro všechny, a hlavně pro naše mladé sportovce, moc hezké Mistrovství České republiky. Budeme mít na co vzpomínat. A já věřím, že s přibývajícími zkušenostmi budou i členové z našeho okresu jednou součástí štábu, který pořádá krajské a republikové soutěže.

Josef Myslín, starosta OSH Praha-západ