V prvních jarních dnech letošního roku jsme se začali s Mladými hasiči připravovat na jarní kolo hry Plamen, která pro nás vrcholí okresní soutěží.  Na tuto soutěž se připravujeme celou zimu v tělocvičně Laguna Psáry.  S prvními slunečními paprsky jsme se přesunuli na fotbalové hřiště SK Rapid Psáry a začali jsme pilovat pět velmi náročných disciplín soutěží dětí. Pro tyto disciplíny je zapotřebí mít postaveno spoustu překážkových tratí a proto jsme se domluvili se soukromým majitelem louky u čističky a tyto tratě jsme tam postavili. První zkouškou dětské píle byla soutěž 11. 5. 2019 v Zahořanech v kategorii přípravka, kde se tito malí špunti umístili na krásném 5. místě a tímto získali nejen náš obdiv, ale i mnoho zkušeností do budoucna. Hned následující víkend se této soutěže zúčastnily děti v kategorii mladších a starších žáků. V krásném prostředí bojanovického fotbalového hřiště se závodníci v obou kategoriích překonali. Mladší doplněni o přírůstky s přípravky se umístili na krásném osmém místě. Starší prolomili hranici k cestě za vysněnou medailí a získali úžasné třetí místo. Hra Plamen pro letošní rok končí, ale už se teď těšíme na další ročník, který začíná 12. 10 2019 závodem požárnické všestrannosti u nás ve Psárech na skále.

V soutěžení dále pokračujeme účastí v DHL lize požárních útoků. Tato soutěž pro nás začala velice úspěšně, protože hned na poprvé jsme v kategorii mladších vybojovali třetí místo v „Lojovickém útoku“. Následující závod proběhl v Křížkovém Újezdci, kde se na třetím místě tentokrát umístila přípravka. V tomto klání nás čekají ještě tři závody, poslední proběhne ve Psárech 8. 9. 2019.

Pro letošní rok máme novou kategorii dorostu, kterou jsme zavedli pro dospívající děti, které odcházejí ze starších žáků a nemají dále kde trénovat. Vzhledem k malému počtu psárských dorostenců jsme se domluvili s okolními sbory na postavení jednoho družstva. Díky úspěchům se nám povedlo postavit i B družstvo z mladších dorostenců, kteří krásně doplňují A tým. Soutěžení pro dorost začalo okresní soutěží v Zahořanech, odkud jsme si přivezli neuvěřitelné první místo a postup na krajskou soutěž, která proběhne 22. – 23. 6. v Mladé Boleslavi. Této soutěže se zúčastní nejen družstvo dorostenců, ale i jednotlivci, kteří z okresní soutěže také postoupili. I tito adolescenti jsou součástí DHL ligy, kde také bodujeme, první a druhé místo je výmluvné.

Tak jako děti i dospělí mají své soutěže, a proto jsme se zúčastnili prvního kola požárního sportu, které se konalo 25. 5. 2019 na Radlíku. Znovu obnovený tým mužů zabral a vybojoval krásné druhé místo a tým žen po vyrovnaném boji získal pohár za první místo. Na této soutěži se předvedl tým dorostenců složený z právě zúčastněných sborů.

SDH Psáry jako každý rok připravilo s SK Rapid Psáry a podporou obce Psáry dětský den na psárském hřišti. Sešli jsme se v sobotu 1. 6. 2019 v slunné poledne a začali připravovat disciplíny pro děti. Bylo připraveno 9 disciplín a ve 14.00 hod. mohlo vše začít. Děti si mohly zaskákat v pytli, vystřelit ze vzduchovky, trefit se fotbalovým míčem do brány či zastříkat ze džberové stříkačky. Přišel velký počet dětí, na které po absolvování všech stanovišť čekala bohatá tombola. Děti i rodiče se mohli ve slunném dni občerstvit u připravených stánků.

Závěrem bych rád dodal, že s činností v oblasti mládeže jsme započali v našem sboru před čtyřmi lety a k dnešnímu dni jsme již získali deset pohárů za letošní sezónu, což nás velmi těší a motivuje k dalšímu trénování a soutěžnímu klání.

Jan Honek SDH Psáry

2019 Psary 1 1

2019 Psary 1 2

2019 Psary 1 3

2019 Psary 1 4

2019 Psary 1 5

2019 Psary 1 6